(Pinot noir, chardonnay)
14 juni 2018 (hemma)
Under några dagar i juni
plockade jag fram tre årgångar av Pol Rogers prestigechampagne. Tanken var att
fokusera på en flaska i taget och ge dem tillräcklig tid för att
förhoppningsvis få uppleva respektive vins hela register. Och samtidigt dricka
dem i tät följd för att kunna jämföra champagnerna med varandra. Först ut: 1993.
Det här är en underbar
champagne! Den borde förvisso ha druckits för några år sedan, men den presterar
fortfarande riktigt bra. Den har en härligt gyllengul färg, men inte så mycket
bubblor kvar. Champagnen dricks över två dagar och är helt klart bäst första
dagen. För även om den vinner i komplexitet till dag två tappar den en hel del
i intensitet.
Doft:
Mogen och komplex. Efter hand rostade toner. Inslag av bokna äpplen, tobak,
toffée, kvittenmarmelad, kastanjechampinjon, hasselnötter, honung och rostat
bröd. Dag två även mandlar.
Smak:
Mogen, komplex, fruktig, något kryddig och något eldig. Mogna äpplen, nektarin,
apelsin, en ton av apelsinskal, lite toffée och kex. Andra dagen även
mandelmassa och russin.
Betyg idag: 91
Sannolikt bäst: 2008-2015
Mina intryck av senare årgångar (med länkar till
resp inlägg):
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar