(67 % chardonnay, 33 %
pinot meunier)
25 juli 2017 (Au Bon
Manger i Reims)
Sapience, som marknadsförs som den
första certifierat biodynamiska prestigechampagnen, är resultatet av ett
samarbete mellan Benoit Marguet och Hervé Jestin (erkänt skicklig vinmakare och
bl a känd för att ha varit källarmästare hos Duval-Leroy i många år). Även om
det finns med ett litet ”élaboré par Benoit Marguet” (utvecklad av Benoit
Marguet) på baksidesetiketten står det inte Marguet någon annanstans på
flaskan. Och även om de flesta ser Marguet som champagnens producent är det
helt uppenbart att man vill lansera Sapience som ett separat märke. Som en
biodynamisk Dom Pérignon, typ! Dock inga övriga liknelser.
Det här är den första årgången av
denna champagne, gjord på chardonnay från David Léclapart och pinot meunier
från Vincent Laval (Georges Laval). Årgången efter (2007) tog man även med
pinot noir från Benoit Lahaye. Från och med årgång 2012 har Benoit Marguet med
sina egna druvor i blandningen; först sedan detta år är nämligen Marguets
odlingar helt biodynamiska.
Det här är en oenothéque-variant, d
v s en sendegorgerad flaska. Den blev degorgerad den 15 mars 2017 och har
därmed fått ligga några år längre på jästfällningen – närmare bestämt nästan
tio totalt – än de först släppta flaskorna av denna champagne. Dosagen uppgår
till 3 g/l.
Det här är en fantastisk champagne!
Fortfarande ung, men samtidigt mer utvecklad än den supertighta 2007:an (som jag skrev om här).
Doft:
Komplex, efter hand blommig och tydligt parfymerad, doft
med inslag av krita, gröna äpplen, gröna bananer, tvättmedel, lite ek och mogna
plommon.
Smak:
Ung och mycket torr smak med en begynnande fruktighet.
Vit persika, citrus och svarta vinbär.
Betyg idag: 90(+)
Sannolikt bäst: 2022-2028
Champagnen dracks på trevliga Au Bon Manger, en kombinerad delikatessbutik och vinaffär i Reims där man både kan äta och dricka. Rekommenderas starkt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar