Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 26 november 2018

2009 Pol Roger Vintage

(60 % pinot noir, 40 % chardonnay)

29 september 2018 (på kontoret)



Vintage är Pol Rogers ”vanliga” årgångschampagne, som släpps parallellt med husets övriga årgångsviner Blanc de Blancs, Rosé och Cuvée Sir Winston Churchill. Den vinifieras på ståltank och genomgår fullständig malolaktisk jäsning. Druvorna till champagnen kommer från tjugo olika byar i Montagne de Reims och Côte des Blancs. Enligt olika källor på nätet blev flaskorna från den här årgången degorgerade under hösten 2017 (vissa i september och andra i oktober). Dosagen uppgår till 7 g/l.

Den här är mycket bra redan idag och även om den givetvis kommer att fortsätta utvecklas är frågan om den verkligen kan bli så mycket bättre än så här, givet årgångens generella begränsningar. Under alla omständigheter bör man dricka den här innan man dricker sina 2008:or!

Dracks i en Pol Roger-provning tillsammans med Rosé 2009 och Cuvée Sir Winston Churchill 2006.

Doft: Komplex och något blommig doft med tydligt laktiska toner. Senare uppstår fint rostade toner. Inslag av ostkant, gula äpplen, jäst, champinjoner, franskbröd med vallmofrön, vit choklad och lakrits (skolkrita).

Smak: Frisk, torr, fruktig och något utvecklad. Gröna äpplen, citrus och en aning stenfrukt.

Betyg idag: 88

Sannolikt bäst: 2023-2028

Mina intryck av tidigare årgångar (med länkar till resp inlägg):

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar