Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 18 augusti 2018

1995 Cuvée Sir Winston Churchill

(Pinot noir, chardonnay)

15 juni 2018 (hemma)Jag fortsätter min vertikal av Cuvée Sir Winston Churchill med 1995, en årgång i Champagne som inledningsvis hamnade lite i skuggan av det stora året 1996 men som i efterhand visat sig vara oerhört bra och långlivad.

Den här champagnen har en fantastisk doft! Smakmässigt är den elegant, men den känns aningen oförlöst till en början. Till skillnad mot 93:an, som öppnades kvällen innan och som tappar i intensitet efter hand, blir den här dock bättre och bättre ju längre tiden går! Måste jag rangordna dem så föredrar jag 95:an, på grund av dess sprudlande energi och att den fortfarande befinner sig mitt i sitt optimala drickfönster, men jag ger båda champagnerna samma poäng.

Doft: Mogen och komplex. Tydliga äppelcidertoner till en början, senare blir den brödigare. Inslag av marsipan, bokna äpplen, hallon, gräddkola, brioche, smör, crème brûlée och jordgubbar.

Smak: Utvecklad, frisk och aningen eldig smak av gula äpplen, citrus, gräddkola och äppelskal. Senare även jordgubbar.

Betyg idag: 91

Sannolikt bäst: 2013-2021

Mina intryck av andra årgångar (med länkar till resp inlägg):

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar