(60 % pinot noir, 40 %
chardonnay)
8 juni 2017 (hemma)
Pol Rogers ”vanliga”
årgångschampagne är alltid ett mycket välgjort vin. När det därtill står 1996
på etiketten blir resultatet inget annat än fantastiskt! Det känns dessutom som att den
här presterar på topp nu.
Druvorna till denna
champagne kommer från odlingar i 18 olika byar, vilket inkluderar pinot noir från
Cumières, Champillon, Aÿ, Ambonnay, Mareuil-sur-Aÿ, Chigny-les-Roses,
Rilly-la-Montagne, Bouzy och Mailly. Samt chardonnay från Le Mesnil-sur-Oger,
Oger, Vertus, Oiry, Cuis och Chouilly. Första jäsningen sker på ståltankar, där
druvorna från respektive by vinifieras separat. Samtliga viner genomgår en
fullständig malolaktisk jäsning innan de blandas för att därefter buteljeras.
Den andra jäsningen sker i Pol Rogers djupaste källare, 33 meter under jord,
där temperaturen ligger på 9 grader.
Doft:
Utvecklad och komplex med något rostade toner. Inslag av brioche, bokna äpplen,
kex, smörkola, ingefära och lite apelsin.
Smak:
Utvecklad, frisk och torr smak med fin och koncentrerad frukt. Mogna äpplen,
persika och söt citrus. Viss skalbeska. Den har en påtaglig syra, men är helt
klart välbalanserad.
Betyg idag: 90
Sannolikt bäst: 2013-2019
Mina intryck av andra årgångar (med länkar till
resp inlägg):
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar