(70 % pinot noir, 30 %
chardonnay)
9 februari 2018 (hemma)
Egly-Ouriets årgångschampagner
håller hög klass och den här 2006:an är inget undantag. Den är dock ung i
dagsläget och behöver sannolikt vila i fem år till innan den presterar på topp!
Champagnen är jäst och
lagrad på ekfat. Dessutom framställd utan malolaktisk jäsning samt utan
filtrering och klarning. Den här flaskan blev degorgerad i maj 2016 efter 106
månaders lagring på jästen. Dosagen uppgår till 2 g/l.
Köpt på Systembolaget
(beställningssortimentet) i september 2017, där den (liksom årgång 2005)
fortfarande finns tillgänglig. Även 2007:an har hunnit släppas, men den har den
svenska importören inte tagit hem än.
Doft:
Brödig och komplex. Den känns mångsidig, men samtidigt relativt diskret. Inslag
av brioche, sten, kex, champinjoner och röda bär. Efter någon timme framträder
något blommiga toner med inslag av kamomill. Ännu senare även nötter.
Smak:
Frisk och mycket torr. Härligt ren, men fortfarande väldigt ung. I första hand
gröna äpplen, citron och hasselnötter. Senare även lite omogna röda bär.
Betyg idag: 89(+)
Sannolikt bäst: 2023-2029
Mina intryck av tidigare årgångar (med länkar
till resp inlägg):
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar