Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 20 december 2015

2008 Vincent Joudart Special Club

(40 % pinot meunier, 30 % pinot noir, 30 % chardonnay)

20 november 2015 (hemma)

Doft: Brödig, fruktig och något blommig doft med efter hand lätt rostade toner. Jag känner gul frukt (plommon, äpplen, päron), mineral, kokos, kex och rostat bröd.

Smak: Ung, mycket frisk och torr. Ganska lätt stil. Gröna äpplen, lite citron samt mineral. Jag sparar halva flaskan till dagen efter och då domineras smaken av grapefrukt istället.

Kommentar: Vincent Joudart är en relativt okänd odlare från byn Fèrebrianges, som ligger en mil sydväst om Côte de Blancs. Man äger 8 hektar odlingar och är en av 29 medlemmar i Club Trésors de Champagne, sammanslutningen av mindre champagneproducenter som ligger bakom Special Club-flaskorna.

Druvsammansättningen i Vincent Joudarts Special Club varierar från år till år och i den här årgången är det en övervikt av pinot meunier. Jäst på tank. Degorgerad i april 2015 med en dosage på 8 g/l.

Det här är fortfarande en ung champagne. Den blir bättre efter lång tids luftning, men behöver helt klart lagras för att komma till sin rätt.

Betyg idag: 84(+)

Sannolikt bäst: 2020-2026


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar