(100 % pinot noir)
13 november 2015 (hos
Per i Göteborg)
Doft:
Till en början karaktärslös och tråkig, men efter tre-fyra timmars luftning
börjar det hända saker! Den blir till slut underbart bärig med toner av mogna
jordgubbar och läder.
Smak:
Ung, tunn, frisk och mycket torr. Behöver helt klart mycket luft innan de
bäriga tonerna ger sig till känna med inslag av jordgubbar och röda vinbär. Hög
syra.
Kommentar: Det här är en coteaux champenois, d v s ett stilla vin från Champagne.
I tidernas begynnelse var förstås alla viner stilla, även här i Champagne, men
sedan bubblorna gjorde entré har de sakta men säkert förpassat de stilla
vinerna till en tynande tillvaro. Det är förstås ekonomiskt vansinne att över
huvud taget producera stilla viner i den här regionen eftersom man gör det på
samma druvor som skulle kunna få en andra jäsning och säljas som champagne (till
ett betydligt högre pris) istället. Därför görs de stilla vinerna främst på en
entusiastnivå och i små volymer. Det är dessutom få av vinerna som lämnar
regionen, så räkna inte med att hitta dem på det lokala Systembolaget!
Olivier Horiot är en
dedikerad vinmakare i södra Champagne. Här nere i Aube, i byn Les Riceys, har
han gjort vin sedan år 2000. Han tog över verksamheten 1999 från sin pappa, som
aldrig gjorde något eget vin utan sålde druvorna till det lokala kooperativet. Familjen
äger 7 hektar odlingar och även om Olivier producerar egna viner säljer han
fortfarande merparten av druvorna till kollektivet. Det ger stabila intäkter,
vilket ger honom möjlighet att skapa de viner han vill och dessutom göra ett
stort antal olika viner, utan att begränsas av lönsamhetskrav. Till skillnad mot normen i Champagne, men i likhet med många andra
i den här delen av regionen, gör Olivier i första hand stilla viner. I området
i och kring Les Riceys finns dessutom den enda appellationen för rosévin i
Champagne, Rosé des Riceys, och det
är framförallt dessa speciella roséviner som Olivier Horiot brinner för. Till
rosévinerna använder man uteslutande pinot noir, som också utgör en majoritet av firmans odlingar, men man odlar även chardonnay, pinot
blanc, arbane och petit meslier. Utöver de stilla vinerna, och till synes något
motvilligt, gör Olivier även fyra olika champagner. Horiot jobbar ekologiskt,
helt utan kemikalier och har som målsättning att skapa så naturliga viner som
möjligt. Här hittar du ett porträtt och en intervju med Olivier Horiot från
2013.
Det här vinet dracks vid
en pinot noir-provning – och fick storstryk av de andra vinerna! Det är
alldeles för ungt idag och borde ha luftats flera timmar…
Betyg idag: 84(+)
Sannolikt bäst: 2020-2025
Jag tänkte komma med en liten korrigering: även Coteaux Champenois får faktiskt framställas som roséviner, även om nästan ingen gör det. Den enda jag på rak arm kommer på är Clos Barnaut från Barnaut i Bouzy. (Även de vita är ju klart ovanliga i jämförelse med de röda).
SvaraRaderaHej! Det kände jag inte till, eller rättare sagt: det har jag faktiskt aldrig funderat över! De enda stila roséviner jag någonsin sett från Champagne är från Olivier Horiot. Å andra sidan är det väl egentligen inget i min text som motsätter det du skriver? :)
Radera