Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 8 december 2015

2010 David Léclapart L’Astre

(100 % pinot noir)

30 oktober 2015 (hemma)

Doft: Komplex, brödig och kryddig doft med tydlig fatkaraktär. Gröna och gula äpplen, nötter, gräddkola, lite röda bär, mineral och rostat bröd.

Smak: Frisk och mycket torr. Fortfarande ung och outvecklad. Gröna äpplen, mineral och röda bär (bl a smultron).

Kommentar: David Léclapart gjorde t o m 2009 roséchampagnen L’Alchimiste på sina pinot noir-druvor, en något udda men trevlig skapelse, mer lik ett mousserande rödvin än en champagne. Nu har rosén ersatts av denna blanc de noirs, som faktiskt också är klart färgad av druvornas skal! Frågan är var gränsen egentligen går mellan en vit och en rosa champagne? Uppenbarligen inte här, om man får tro David Léclapart! Oavsett färg är det en mycket intressant champagne och även om jag tillhör de (få?) som faktiskt uppskattade Alkemisten välkomnar jag bytet till L’Astre. Den är dock alldeles för ung i dagsläget. Som vanligt när det gäller Léclapart, helt utan dosage. Flaskan köpt på Skål i Köpenhamn.

Betyg idag: 86(++)

Sannolikt bäst: 2020-2025Inga kommentarer:

Skicka en kommentar