(ca 72 % pinot noir, 28 % chardonnay)
13 november 2021 (hemma)
Francis Eglys rosé bygger på samma 70/30-blandning av pinot och chardonnay som Brut Tradition – jag gissar att det i praktiken är samma bas men hittar ingen källa som styrker det – med tillägg av 5-10 % rött vin. Det röda vinet är samma vin som Egly använder till sin coteaux champenois. Den här flaskan blev degorgerad i juli 2014 efter 48 månaders lagring på jästfällningen. Dosagen är mycket låg, enligt uppgift kring 3 g/l.
Åh, det här är en härlig champagne! Och när man som här dricker den parallellt med systerchampagnen Brut Tradition, med samma basårgång, är det verkligen slående hur mycket bättre rosén är! Jag dricker flaskan över två dagar och den fortsätter hela tiden att växa.
Doft: Utvecklad, fruktig, kryddig och komplex doft med inslag av röda äpplen, hallon, jordgubbar, mynta och gräddkola.
Smak: Utvecklad, fruktig, syrlig och mycket torr smak med fin koncentration. Röda äpplen möter blodapelsin, jordgubbar och lakrits. Hög syra, men bra balans. Lång eftersmak.
Betyg idag: 88
Sannolikt bäst: 2020-2026
Mina tidigare intryck av denna champagne (länk till inlägget):
En snygg trio:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar