Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 6 april 2022

Egly-Ouriet Brut Rosé (2009-bas)

(ca 72 % pinot noir, 28 % chardonnay)

 

13 november 2021 (hemma)

 


 

Francis Eglys rosé bygger på samma 70/30-blandning av pinot och chardonnay som Brut Tradition – jag gissar att det i praktiken är samma bas men hittar ingen källa som styrker det – med tillägg av 5-10 % rött vin. Det röda vinet är samma vin som Egly använder till sin coteaux champenois. Den här flaskan blev degorgerad i juli 2014 efter 48 månaders lagring på jästfällningen. Dosagen är mycket låg, enligt uppgift kring 3 g/l.

 

Åh, det här är en härlig champagne! Och när man som här dricker den parallellt med systerchampagnen Brut Tradition, med samma basårgång, är det verkligen slående hur mycket bättre rosén är! Jag dricker flaskan över två dagar och den fortsätter hela tiden att växa.

 


 

 

Doft: Utvecklad, fruktig, kryddig och komplex doft med inslag av röda äpplen, hallon, jordgubbar, mynta och gräddkola.

 

Smak: Utvecklad, fruktig, syrlig och mycket torr smak med fin koncentration. Röda äpplen möter blodapelsin, jordgubbar och lakrits. Hög syra, men bra balans. Lång eftersmak.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2020-2026

 

Mina tidigare intryck av denna champagne (länk till inlägget):

2010-bas: 87(+) (2017-01-29)

 

En snygg trio:

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar