Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 19 april 2022

2014 Bollinger La Grande Année Rosé

(63 % pinot noir, 37 % chardonnay)

 

21 mars 2022 (Grand Hotel Saltsjöbaden)

 

I samband med lanseringen av La Grande Année 2014 får jag även möjlighet att smaka kommande La Grande Année Rosé 2014. Den släpps på Systembolaget den 9 juni. Jag missade dessvärre att fotografera flaskan, så jag lånar ovanstående bild från pressreleasen.

 

La Grande Année Rosé bygger på samma basvin som La Grande Année med tillägg av 5 % rött vin. Det röda vinet är samma vin som buteljeras separat som La Côte aux Enfants. Dosagen uppgår till 8 g/l.

 

Den här är redan mycket bra och i mitt tycke strået vassare än den vita systerchampagnen!

 

Doft: Fruktig doft med inslag av jordgubbar, hallon, körsbär, persika, vanilj och lite lakrits.

 

Smak: Frisk, bärig, något kryddig och torr smak som domineras av röda bär och persika.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2028-2035

 

Champagnen dricks i samband med en middag, där man väljer att servera den tillsammans med osten och desserten, vilket fungerar klart bättre än vad det låter!

  

Denis Bunner (vice källarmästare) och Pierre Damidot (export area manager) från Bollinger berättar om den nya årgången:

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar