(100 % pinot meunier)
16 november 2021 (hemma)
Det här är första gången jag dricker något från denna producent. Benoît Dinvaut är en odlare utan hemsida, men med hemvist i Gueux (uttalas gö) i Montagne de Reims, en by som utöver en gammal racingbana främst är känd för Jérôme Prévost. Precis som Prévost jobbar Dinvaut främst med pinot meunier. Hade jag varit göteborgare hade jag möjligen lagt till en kommentar om att de producerar Gueux-bra champagne i den här byn, men nu gör jag inte det.
Benoît Dinvauts föräldrar började odla druvor 1970 och valde att leverera dem till det lokala kooperativet. Efter att Benoît tagit över verksamheten har han istället börjat producera sin egen champagne, vilket vi är tacksamma för. Han har 1,75 hektar odlingar, planterade med pinot meunier och chardonnay, och tillämpar ett hållbart arbetssätt. Samtliga champagner är spontanjästa på ekfat och han föredrar att inte tillsätta någon dosage.
Den här årgångschampagnen gjord på 100 % meunier är jäst och lagrad tio månader på fat. Flaskan blev degorgerad i oktober 2018 utan dosage.
Det här en mycket trevlig bekantskap! Champagnen har underbar doft, men den är fortfarande ung. Det var för övrigt ett oerhört tryck i flaskan, som jag dricker över två dagar.
Doft: Kraftfull, utvecklad, parfymerad, fint oxiderad och komplex. Inslag av kompost, mogna äpplen, kakao, krut, vanilj, stenfrukt, blodgrape och blåbär. Dag två uppstår härliga toner av apelsinmarmelad och äppelmos.
Smak: Syrlig, fruktig och mycket torr smak med viss sälta. Citrus och mogna äpplen får sällskap av hallon och lite vanilj. På andra dagen även apelsin.
Betyg idag: 85
Sannolikt bäst: 2025-2031
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar