(60 % pinot noir, 40 % chardonnay)
18 november 2021 (hemma)
Extrait (franska för extrakt) är den på pappret mest ambitiösa av Vouette & Sorbées champagner. Den bygger på årets bästa basviner, är officiellt årgångsdeklarerad och får dessutom lång lagring på jästfällningen. I likhet med producentens övriga champagner är den fatjäst och gjord utan dosage. Den här flaskan blev degorgerad i oktober 2015.
Jag har provat Extrait 2006 en gång tidigare, i juni 2017, från en flaska som blev degorgerad i maj 2015. Då var den väldigt ung och oförlöst. Idag är den som väntat mer utvecklad. Det här är en mycket bra champagne, men den har inte riktigt lyft till den nivå jag förväntade mig från början.
Doft: Utvecklad, kryddig, parfymerad och oxiderad. Inslag av mogna äpplen, smör, jordgubbar, hasselnötter, brioche och honung.
Smak: Utvecklad, frisk, fruktig och mycket torr smak med viss sälta. Mogna äpplen, jordgubbar och citron. En något bristande intensitet tyder på att det möjligen inte är en helt perfekt flaska.
Betyg idag: 86
Sannolikt bäst: 2021-2025?
Mina tidigare intryck av Extrait 2006 (länk till inlägget):
Mina intryck av andra årgångar (länkar till inläggen):
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar