Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 10 april 2022

2006 Vouette & Sorbée Extrait

(60 % pinot noir, 40 % chardonnay)

 

18 november 2021 (hemma)

 


 

Extrait (franska för extrakt) är den på pappret mest ambitiösa av Vouette & Sorbées champagner. Den bygger på årets bästa basviner, är officiellt årgångsdeklarerad och får dessutom lång lagring på jästfällningen. I likhet med producentens övriga champagner är den fatjäst och gjord utan dosage. Den här flaskan blev degorgerad i oktober 2015.

 

Jag har provat Extrait 2006 en gång tidigare, i juni 2017, från en flaska som blev degorgerad i maj 2015. Då var den väldigt ung och oförlöst. Idag är den som väntat mer utvecklad. Det här är en mycket bra champagne, men den har inte riktigt lyft till den nivå jag förväntade mig från början.

 


 

Doft: Utvecklad, kryddig, parfymerad och oxiderad. Inslag av mogna äpplen, smör, jordgubbar, hasselnötter, brioche och honung.

 

Smak: Utvecklad, frisk, fruktig och mycket torr smak med viss sälta. Mogna äpplen, jordgubbar och citron. En något bristande intensitet tyder på att det möjligen inte är en helt perfekt flaska.

 

Betyg idag: 86

 

Sannolikt bäst: 2021-2025?

 

Mina tidigare intryck av Extrait 2006 (länk till inlägget):

2017-06-29: 85(+)

 

Mina intryck av andra årgångar (länkar till inläggen):

2005: 84 (2020-12-12)

2008: 89 (2020-06-06)

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar