Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 13 april 2022

Ullens – Domaine de Marzilly Brut Lot 01

(56 % pinot meunier, 37 % chardonnay, 7 % pinot noir)

 

19 november 2021 (hemma)

 


 

Det här är (var) den första egenproducerade champagnen från denna spännande producent. Maxime och Anna Ullens de Schooten är det unga belgiska paret bakom Domaine de Marzilly och som tagit Champagne med storm! Den här champagnen, kort och gott kallad Brut, släpptes 2019. I slutet av samma år blev Maxime utnämnd till årets vinmakare 2020 av den franska restaurangguiden Gault & Millau.

 

Man håller till i Hermonville i den del av Montagne de Reims som benämns Massif de Saint-Thierry. Här köpte Maxime och hans pappa (möjligen i omvänd ordning) det nedgångna slottet Château de Marzilly 2012 för att renovera det, en verksamhet som deras firma var specialiserad på. Det fanns över huvud taget inga planer på att börja göra vin, ingen av dem hade vare sig utbildning eller erfarenhet av det sedan tidigare, men så hittade man rötter från gamla vinstockar i samband med att man tog jordprover i området. Maxime blev eld och lågor och med hjälp av de erkända jordmånsspecialisterna Claude och Lydia Bourguignon kunde man konstatera att det fanns mycket goda förutsättningar för att odla vin. Maxime och Anna beslutade sig därefter för att lämna livet i Bryssel för att skapa en ny karriär i Champagne! Han började plugga oenologi i Avize och arbetade även en kort tid hos Alexandre Chartogne (Chartogne-Taillet) i närliggande Merfy, för att lära sig mer om den lokala terroiren.

 


 

Anne och Maxime började köpa druvor från odlare i och kring Hermonville och den första egna skörden kom 2017. Idag har de tillgång till 4 hektar odlingsmark som de brukar ekologiskt sedan 2018 och där de har börjat ställa om till ett biodynamiskt arbetssätt. I källaren tillämpar man långa pressningstider i sin Coquard-press och samtliga champagner är spontanjästa i fat, mestadels 205-liters, gjorda av ek från den lokala skogen.

 


 

Man släppte alltså sina första champagner 2019, totalt 5000 flaskor, och därefter har produktionen ökat till cirka 16000 flaskor per år. Utöver den här standardchampagnen har man även hunnit få ut två årgångschampagner, från 2010 respektive 2014, som man inte producerat själva utan helt enkelt köpt som färdiga flaskor från producenter i hembyn. Det senaste tillskottet till sortimentet är L.P.M. (La Petite Montagne) som är en druvren meunier.

 


 

Den här meunierdominerade champagnen bygger till 58 % på skörden 2015 med tillägg av 42 % reservvin och är därmed gjord på inköpta druvor. Flaskan blev degorgerad i december 2018 med en dosage på 4 g/l. Aktuell utgåva idag är Lot 06 med 2018-bas.

 

Det här är en mycket bra champagne. Även om pinot meunier är det största inslaget i blandningen upplever jag att det är mer chardonnay än meunier i doften.

 

Doft: Komplex doft med viss utveckling i en (trots faten) något reduktiv stil. Inslag av krut, steniga mineraler, päron, lite ingefära, en aning tobak och grädde.

 

Smak: Frisk, fruktig, torr och aningen bitter. Päron och grapefrukt får sällskap av en liten ton av pepparkaka och några jordgubbar. Hög syra.

 

Betyg idag: 84

 

Sannolikt bäst: 2024-2029

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar