(60 % pinot noir, 40 % chardonnay)
25 november 2021 (hos Marina och Ken)
Det här är den första flaskan i en Cristalprovning där vi provar årgångarna 2013, 2012, 2009, 2008 och 2000. Flaskorna serveras halvblint – vi vet vilka årgångar som är med i provningen men inte i vilken ordning de serveras – och i två omgångar. Vi är nämligen tillräckligt få på provningen för att innehållet i respektive flaska ska räcka till att servera champagnerna i två omgångar.
Jag drack Cristal 2013 även i juli 2021. Då var den, sin ungdom till trots, förvånansvärt charmig och helt fantastisk. Då fick jag å andra sidan möjlighet att dricka den över tre dagar, en lyx vi av naturliga skäl inte har vid dagens provning. Under det fåtal timmar vi provar den nu visar den upp en del av sitt spektrum, men hinner inte lyfta till samma nivå som i juli. Betyget idag är möjligen något generöst.
Cristal 2013 gjordes på biodynamiskt odlade druvor, 32 % av vinet fick sin första jäsning på ekfat och dosagen uppgår till 8 g/l.
Doft: Fruktig, kryddig och komplex. Inslag av Fruktsoda (Sprite), citrus, Vicks citron, tropisk frukt, päron, smör, hallon och mynta.
Smak: Frisk, fruktig och torr smak som domineras av citron och gröna äpplen och som omsluts av hög syra. Den hinner inte utveckla samma komplexitet idag som när jag drack den senast.
Betyg idag: 90
Sannolikt bäst: 2030-2040
Mina tidigare intryck av denna champagne (länk till inlägget):
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar