Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 27 april 2022

2012 Cristal

(60 % pinot noir, 40 % chardonnay)

 

25 november 2021 (hos Marina och Ken)

 


 

Det här är den tredje flaskan i vår Cristalprovning. Den är som väntat ung, men mycket lovande! Den har en fantastisk energi. Hade jag fått möjlighet att dricka den under längre tid hade betyget sannolikt blivit bättre redan idag.

 

Cristal 2012 var den första årgången av ”vanliga” Cristal som gjordes uteslutande på biodynamiskt odlade druvor (Cristal Rosé blev 100 % biodynamisk redan 2007), 32 % av vinet fick sin första jäsning på ekfat och dosagen uppgår till 7 g/l. Den här flaskan blev degorgerad i juli 2019.

 

Doft: Tydligt reduktiv till en början med inslag av stenkross, krut, rök och gummi. Därefter uppstår nötiga toner med inslag av grillad citron, lite tvål och franskbröd.

 

Smak: Frisk, något fruktig och torr smak av citrus och gröna äpplen. Hög syra.

 

Betyg idag: 89(+)

 

Sannolikt bäst: 2028-2040

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar