(ca 60 % pinot noir, 40 % chardonnay)
6 juni 2020 (hos Henrik)
Extrait (franska för extrakt) är tillsammans med Sobre de enda av Vouette & Sorbées champagner som är officiellt årgångsbetecknade. Extrait är dessutom den enda som är en blandning av två druvsorter. Bertrand Gautherot väljer ut det pinot- respektive chardonnayvin han tycker bäst om från den senaste skörden och dessa båda viner hamnar därefter i ett gemensamt fat. Fördelningen mellan pinot och chardonnay speglar den totala fördelningen vid skörden. Vanligtvis innebär det i praktiken ca 60 % pinot noir från vingården Sorbée och 40 % chardonnay från Biaunes. I likhet med Gautherots övriga champagner är Extrait spontanjäst på gamla bourgognefat och gjord utan dosage. Den här flaskan blev degorgerad i mars 2017.
Den här är mycket, mycket bra men fortfarande förhållandevis ung. Å andra sidan är den samtidigt, på sätt och vis, överraskande tillgänglig med tanke på både vin och årgång!
Doft: Parfymerad och tydligt oxiderad. Inslag av växthus, dvärgbanan, röda äpplen och några nötter. Efter hand uppstår lätt brända toner.
Smak: Utvecklad, frisk, fruktig och mycket torr smak med fin koncentration. Äpplen, stenfrukt, päron och nötter. Hög årgångstypisk syra.
Betyg idag: 89
Sannolikt bäst: 2024-2030
Jag har tidigare druckit Extrait 2006. Då, liksom nu, dracks den blint vid en provning (BYOB) med några vinvänner.
Det är Extrait 2008 i glaset längst till vänster!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar