(60 % pinot noir, 40 % chardonnay)
29 juni 2017 (hos Martin
& Emma)
Extrait (franska för
extrakt) är en årgångschampagne från Vouette & Sorbée som får ligga
betydligt längre tid på jästfällningen än producentens övriga viner. Bertrand
Gautherots målsättning är att välja ut årets bästa basviner till denna
champagne och han smakar helt enkelt på vinerna och väljer de tunnor han tycker bäst om! Det innebär sannolikt att det handlar om pinot noir från vingården Sorbée
och chardonnay från vingården Biaunes. Den exakta druvblandningen beror på hur
skörden blev och varierar därför från årgång till årgång. I likhet med Gautherots
övriga champagner är Extrait fatjäst och gjord utan dosage. Den här flaskan blev
degorgerad i maj 2015.
Det här är en mycket spännande
champagne! Den är mycket bra, men också mycket ung. Det ska bli intressant att
se hur den kan utvecklas om man ger den ytterligare 3-4 års lagring!
Champagnen dricks vid en
blindprovning och dess blekrosa färg gör att jag först tror att det handlar om
en s k œil de perdrix (blek rosé), men med
facit i hand kan man konstatera att det inte är ovanligt att Vouette &
Sorbées ”vita” champagner fått viss färg p g a skalkontakt vid pressningen. Då
var årgången en betydligt större överraskning – jag trodde verkligen att det
här var en klart yngre champagne!
Doft:
Bärig doft med viss fatkaraktär. Initialt känns den lite
skum. Inslag av bröd, hallon, äpplen och lite nötter.
Smak:
Ung, stram, frisk och mycket torr. Omogna äpplen och
citrus med viss skalbeska.
Betyg idag: 85(+)
Sannolikt bäst: 2021-2026
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar