Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 23 juli 2015

Agrapart Complantée

(chardonnay, pinot noir, pinot meunier, pinot blanc, arbane, petit meslier)

12 juni 2015 (hemma)

Doft: Komplex, fruktig, rökig och något utvecklad doft med inslag av mineral, fänkål, persika, äpplen av alla färger, päron och ek.

Smak: Koncentrerad, mycket frisk och torr. Granny Smith, mineral, örter och persika. Medellång, torr eftersmak med inslag av persika och persikoskal.

Kommentar: Det här är en fantastisk champagne! 2003 planterade Pascal Agrapart sex druvsorter tillsammans: chardonnay, pinot noir, pinot meunier, pinot blanc, arbane och petit meslier. Syftet var att kunna skapa en champagne som lyfter fram den lokala terroiren snarare än den enskilda druvsorten. Vingården som vinrankorna planterades i heter La Fosse och ligger i hembyn Avize. I samma vingård odlas för övrigt den chardonnay som används för att göra Vénus. De sex druvsorterna vinifieras tillsammans och vinet lagras sedan på fat innan det buteljeras utan filtrering.

Innehållet i den här flaskan är baserat på 2011 års skörd med tillägg av reservviner från 2010. Buteljerad i maj 2012 och degorgerad i februari 2014. Dosage på 5 g/l. Flaskan köpt på Skål i Köpenhamn i juni 2014.

Betyg idag: 90

Sannolikt bäst: 2019-2024Inga kommentarer:

Skicka en kommentar