Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 7 november 2021

2010 Cédric Bouchard Roses de Jeanne La Bolorée

(100 % pinot blanc)

 

9 juli 2021 (hemma)

 


 

La Bolorée är den ena av Bouchards sju champagner som inte görs på pinot noir – den andra är den chardonnaybaserade La Haute Lemblé. Bolorée görs på pinot blanc från en 0,2107 stor (liten!) odlingslott, med i praktiken 22 rader av rankor i en sydsluttning, som planterades 1960. Små skördeuttag gör att produktionen stannar vid 500 flaskor per år. I likhet med Cédric Bouchards övriga champagner är den spontantjäst i ståltank, gjord utan klarningsmedel, filtrering och dosage samt buteljerad med lågt tryck. Den här årgången blev degorgerad i april 2014.

 

Den är mycket bra, men det är inte den bästa årgången av denna champagne. Flaskan dricks över tre dagar och den håller trots allt ihop riktigt bra. Det är som alltid en mycket fin frukt och det är oerhört svårt att förstå att det här är gjort helt utan dosage!

 

Doft: Utvecklad och fruktig. Inslag av persika, citron, krita, lite ostron, honung och några mandlar. Senare även kiwi, grön paprika och lite lakrits.

 

Smak: Utvecklad, fruktig, frisk och tydligt torr. Till en början persika och clementin. Senare även kiwi, grön paprika och lakrits.

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: 2020-2025

 

Mina intryck av andra årgångar av La Bolorée (med länkar till resp inlägg):

2005: 90 (2017-11-28)

2008: 92(+) (2015-05-31)

2009: 86 (2017-04-07)

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar