(100 % pinot blanc)
9 juli 2021 (hemma)
La Bolorée är den ena av Bouchards sju champagner som inte görs på pinot noir – den andra är den chardonnaybaserade La Haute Lemblé. Bolorée görs på pinot blanc från en 0,2107 stor (liten!) odlingslott, med i praktiken 22 rader av rankor i en sydsluttning, som planterades 1960. Små skördeuttag gör att produktionen stannar vid 500 flaskor per år. I likhet med Cédric Bouchards övriga champagner är den spontantjäst i ståltank, gjord utan klarningsmedel, filtrering och dosage samt buteljerad med lågt tryck. Den här årgången blev degorgerad i april 2014.
Den är mycket bra, men det är inte den bästa årgången av denna champagne. Flaskan dricks över tre dagar och den håller trots allt ihop riktigt bra. Det är som alltid en mycket fin frukt och det är oerhört svårt att förstå att det här är gjort helt utan dosage!
Doft: Utvecklad och fruktig. Inslag av persika, citron, krita, lite ostron, honung och några mandlar. Senare även kiwi, grön paprika och lite lakrits.
Smak: Utvecklad, fruktig, frisk och tydligt torr. Till en början persika och clementin. Senare även kiwi, grön paprika och lakrits.
Betyg idag: 87
Sannolikt bäst: 2020-2025
Mina intryck av andra årgångar av La Bolorée (med länkar till resp inlägg):
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar