Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 22 november 2021

2012 David Léclapart L’Aphrodisiaque

(80 % chardonnay, 20 % pinot noir)

 

(Inlägg 1 600!)

 

23 juli 2021 (hos Martin & Emma i Simrishamn)

 

Skörden 2012 i Champagne innebar överlag få druvor till fantastisk kvalitet. För David Léclaparts del resulterade de usla vädermässiga förutsättningarna i början av året att han tappade mer än hälften av sin förväntade skörd. Istället för att producera sina fyra vanliga champagner, tre blanc de blancs och en blanc de noirs, valde han att blanda alla sina druvor och producera en enda cuvée: L’Aphrodisiaque. Det här var den första årgången av denna champagne. Därefter har han även hunnit göra 2016, som jag skrev om här.

 

Jag drack den här årgången redan 2018, när den var förhållandevis nysläppt. Redan då var den riktigt härlig. Idag är den ännu bättre! Det är en fantastisk champagne som börjar närma sig sin bästa fas, men som sannolikt fortfarande har ett par år kvar innan den presterar som allra bäst. Intressant nog har den ändrat sig ganska mycket sedan jag drack den för tre år sedan.

 

Den här champagnen dricks i en provning (BYOB) tillsammans med vinvännerna Martin D, Daniel och David och den är en av flaskorna jag har med mig.

 

Doft: Kraftfull, utvecklad, fruktig, parfymerad och något oxiderad. Inslag av citrus, Gatorade, sötlakrits, röda bär, röda äpplen och lite nektarin.

 

Smak: Utvecklad, något fruktig och mycket torr smak som domineras av nektarin och röda äpplen. Fin intensitet och hög syra.

 

Betyg idag: 90

 

Sannolikt bäst: 2023-2029

 

Mina tidigare intryck av L’Aphrodisiaque 2012:

2018-10-06: 89(+)

 

Dagens bästa champagne tillsammans med de båda andra flaskorna i provningens första flight:

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar