Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 3 november 2021

2016 David Léclapart L´Aphrodisiaque

(80 % chardonnay, 20 % pinot noir)

 

3 juli 2021 (hemma)

 


 

Det här är den andra årgången av L´Aphrodisiaque, efter 2012 som jag skrev om här. I likhet med 2012 var 2016 ett tufft år för David Léclapart och skörden blev liten. Även detta år valde han därför att blanda alla sina druvor och göra en enda champagne, istället för de fyra han brukar producera.

 

Champagnen är jäst och lagrad på ekfat i elva månader, gjord utan dosage och gissningsvis degorgerad i mitten eller slutet av 2020.

 


 

Det här är mycket, mycket bra! Den är fortfarande ung så klart och det finns helt klart en viss uppsida, men jag tror inte den har samma stora potential som 2012. Champagnen dricks över tre dagar och håller ihop väl, men lyfter inte från första dagens nivå.

 

Doft: Fantastisk, Selosselik, parfymerad och något kryddig doft med härligt oxiderade toner. Inslag av hyacint, tallbarr, banan, röda äpplen, salta marconamandlar, nektarin och såpa.

 

Smak: Frisk, något fruktig och mycket torr smak med viss sälta och fin koncentration. Gröna äpplen, citron och nektarin (inkl lite skal).

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2026-2032

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar