Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 1 november 2021

2015 Coessens Largillier Millésime

(100 % pinot noir)

 

1 juli 2021 (hemma)

 


 

Även om alla champagner utom en i Jérôme Coessens sortiment är rena årgångsviner finns det ändå en som benämns Millésime, nämligen den här. Den görs på druvor från den del av vingården Largillier som Jérôme kallar Substans.

 

Ska man gnälla på något när det gäller Coessens är det det faktum att man väljer att hemlighålla både degorgeringsdatum och dosage, vilket känns lite märkligt eftersom det är en producent som i alla övriga aspekter ger ett intryck av att vara ”modern”. Den här champagnen klassas under alla omständigheter som extra brut, vilket trots allt ger en viss fingervisning om mängden dosage (0-6 g/l). Den görs i 3000 flaskor per år.

 

Det här är en mycket bra champagne! Den är ung, men väldigt tillgänglig redan idag. Jag dricker flaskan över två dagar med intressant utveckling som följd.

 

Doft: Fruktig och komplex. Inslag av ananas, mango, gula päron, sten, mynta, mandelbiskvier, jordgubbar och öl (lager). Dag två är det helt plötlsigt mycket yuzu och tydliga toner av suröl.

 

Smak: Fruktig, frisk och mycket torr smak med härlig koncentration. Jag hittar ananas, gula päron, mango, jordgubbar och citrus. På andra dagen dyker det även upp lite toner av citrussmaksatt suröl.

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: 2026-2032

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar