(100 % pinot noir)
1 juli 2021 (hemma)
Även om alla champagner utom en i Jérôme Coessens sortiment är rena årgångsviner finns det ändå en som benämns Millésime, nämligen den här. Den görs på druvor från den del av vingården Largillier som Jérôme kallar Substans.
Ska man gnälla på något när det gäller Coessens är det det faktum att man väljer att hemlighålla både degorgeringsdatum och dosage, vilket känns lite märkligt eftersom det är en producent som i alla övriga aspekter ger ett intryck av att vara ”modern”. Den här champagnen klassas under alla omständigheter som extra brut, vilket trots allt ger en viss fingervisning om mängden dosage (0-6 g/l). Den görs i 3000 flaskor per år.
Det här är en mycket bra champagne! Den är ung, men väldigt tillgänglig redan idag. Jag dricker flaskan över två dagar med intressant utveckling som följd.
Doft: Fruktig och komplex. Inslag av ananas, mango, gula päron, sten, mynta, mandelbiskvier, jordgubbar och öl (lager). Dag två är det helt plötlsigt mycket yuzu och tydliga toner av suröl.
Smak: Fruktig, frisk och mycket torr smak med härlig koncentration. Jag hittar ananas, gula päron, mango, jordgubbar och citrus. På andra dagen dyker det även upp lite toner av citrussmaksatt suröl.
Betyg idag: 87
Sannolikt bäst: 2026-2032
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar