(100 % pinot blanc)
7 april 2017 (108 i
Köpenhamn)
Medan de flesta
champagneflaskor har en mycket tydligt definierad framsides- respektive
baksidesetikett, är det mer oklart vad som är fram- respektive baksida på Cédric
Bouchards flaskor! Kanske kan man helt enkelt fastställa att de har två
framsidor?
La Bolorée är en 0,2107 hektar stor (liten)
vingård som uteslutande består av pinot blanc som planterades 1960. Eftersom
Bouchard genomgående jobbar med mycket små skördeuttag blir produktionen av
flaskor från den lilla vingården mycket begränsad. I likhet med odlarens övriga
champagner görs den helt utan dosage.
Pinot blanc-baserade
champagner i allmänhet och denna La Bolorée i synnerhet tillhör helt klart mina
favoriter bland bubblande drycker, inte minst för att de är så ovanliga, men
den här flaskan blir lite av en besvikelse. Doften är förvisso riktigt bra, men
smaken hänger tyvärr inte med. Den känns lite obalanserad och en störande
bitterhet drar ner betyget med ett par snäpp. Sett ur ett positivt perspektiv
skulle man kunna definiera den som oförlöst – det finns så klart en chans att
den lyfter med några års ytterligare lagring. Den något nyktrare analysen är att
allting är årgångens fel – 2009 imponerar sällan! Degorgerad i april 2013.
Doft:
Fruktig, blommig och klart komplex! Den ändrar karaktär flera gånger under
kvällen. Det finns inslag av röda och gula äpplen, citron, kiwi, vaniljsocker,
päron, lakrits och kräftspad.
Smak:
Fruktig, torr och tydligt bitter till en början. Mogen gul frukt och
citrusskal. Påtaglig syra. Känns lite oförlöst. Den irriterande bitterheten
dämpas något efter ett par timmar.
Betyg idag: 86
Sannolikt bäst: 2020-2025
Flaskan dracks vid ett besök på fina 108 i Köpenhamn, en något anspråkslös stjärnrestaurang med avskalade och enkla – men väldigt goda – rätter.
I tur och ordning: bräserade
oxsvansbollar med tallbarr, underbar ”brown beech mushroom” (vad heter den på
svenska?) med rökt äggula och tångpulver, saltinbakad rotselleri med lagrad ost
och grillad persilja samt grillad kyckling med ramslök och torkade
pilgrimsmusslor:
Härligt! Ja, vad svampen heter är ju inte helt lättgooglat, men på danska heter den visst Bøgehat. Så först letade jag efter svampar som heter nåt med mosse men utan framgång. Enligt mina begränsade svamp- och Googlekunskaper borde Hypsizygus tessellatus vara det "svenska" namnet.
SvaraRaderaHej!
RaderaTack för detektivarbetet - ungefär så långt kom jag också! :)
Man kan kanske konstatera att svampen ifråga ännu inte blivit lika vanlig i det svenska köket som i det danska!