Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 17 juni 2017

2009 Cédric Bouchard Roses de Jeanne La Bolorée

(100 % pinot blanc)

7 april 2017 (108 i Köpenhamn)

Medan de flesta champagneflaskor har en mycket tydligt definierad framsides- respektive baksidesetikett, är det mer oklart vad som är fram- respektive baksida på Cédric Bouchards flaskor! Kanske kan man helt enkelt fastställa att de har två framsidor?




La Bolorée är en 0,2107 hektar stor (liten) vingård som uteslutande består av pinot blanc som planterades 1960. Eftersom Bouchard genomgående jobbar med mycket små skördeuttag blir produktionen av flaskor från den lilla vingården mycket begränsad. I likhet med odlarens övriga champagner görs den helt utan dosage.

Pinot blanc-baserade champagner i allmänhet och denna La Bolorée i synnerhet tillhör helt klart mina favoriter bland bubblande drycker, inte minst för att de är så ovanliga, men den här flaskan blir lite av en besvikelse. Doften är förvisso riktigt bra, men smaken hänger tyvärr inte med. Den känns lite obalanserad och en störande bitterhet drar ner betyget med ett par snäpp. Sett ur ett positivt perspektiv skulle man kunna definiera den som oförlöst – det finns så klart en chans att den lyfter med några års ytterligare lagring. Den något nyktrare analysen är att allting är årgångens fel – 2009 imponerar sällan! Degorgerad i april 2013.

Doft: Fruktig, blommig och klart komplex! Den ändrar karaktär flera gånger under kvällen. Det finns inslag av röda och gula äpplen, citron, kiwi, vaniljsocker, päron, lakrits och kräftspad.

Smak: Fruktig, torr och tydligt bitter till en början. Mogen gul frukt och citrusskal. Påtaglig syra. Känns lite oförlöst. Den irriterande bitterheten dämpas något efter ett par timmar.

Betyg idag: 86

Sannolikt bäst: 2020-2025

Flaskan dracks vid ett besök på fina 108 i Köpenhamn, en något anspråkslös stjärnrestaurang med avskalade och enkla – men väldigt goda – rätter.

I tur och ordning: bräserade oxsvansbollar med tallbarr, underbar ”brown beech mushroom” (vad heter den på svenska?) med rökt äggula och tångpulver, saltinbakad rotselleri med lagrad ost och grillad persilja samt grillad kyckling med ramslök och torkade pilgrimsmusslor:





2 kommentarer:

  1. Härligt! Ja, vad svampen heter är ju inte helt lättgooglat, men på danska heter den visst Bøgehat. Så först letade jag efter svampar som heter nåt med mosse men utan framgång. Enligt mina begränsade svamp- och Googlekunskaper borde Hypsizygus tessellatus vara det "svenska" namnet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Tack för detektivarbetet - ungefär så långt kom jag också! :)

      Man kan kanske konstatera att svampen ifråga ännu inte blivit lika vanlig i det svenska köket som i det danska!

      Radera