(100 % pinot blanc)
31 maj 2015 (Esperanto i
Stockholm)
Doft:
Komplex, brödig, fruktig och utvecklad doft. Mineral, gula äpplen, lemoncurd,
gula plommon, rostat bröd och mandelmassa.
Smak:
Fruktig, syrlig, något blommig och något utvecklad smak av mineral, gul frukt
och citrus. Efter hand viss kryddighet och en aning citrusskal. Medellång
eftersmak. Fin, balanserad syra.
Kommentar: Cédric Bouchard har mycket snabbt fått ett erkännande som en av
Champagnes främsta odlare. Precis som flera andra stjärnor i den nya
generationen småodlare, såsom Bertrand Gautherot (Vouette & Sorbée) och
Dominique Moreau (Marie-Courtin) håller han till nere i Aube, den södra delen
av Champagne som länge (och fortfarande enligt många) sågs som en sekundär del
av regionen. I likhet med dessa båda arbetar Cédric Bouchard med en druva i taget samtidigt som alla hans champagner görs helt utan
dosage. En annan intressant likhet mellan dessa tre odlare är att de ger ut sina
champagner under ett annat namn än sitt eget! Medan i princip alla andra producenter i Champagne,
stora som små, sätter sitt eget (eller familjens) namn på etiketten, har de här
tre valt att fronta ett annat varumärke. Sedan 2014 släpper Bouchard samtliga sina
viner under namnet Roses de Jeanne. Dessförinnan gav han ut delar av sin
produktion under etiketten Inflorescence.
La Bolorée är en 0,2107
hektar stor (liten) vingård som uteslutande består av pinot blanc som
planterades 1960. Cédric Bouchard jobbar genomgående med mycket små skördeuttag
och eftersom vingården är liten blir produktionen av La Bolorée mycket
begränsad.
Det här är en fantastisk
champagne! Dels gillar jag verkligen pinot blanc, denna för Champagne så
ovanliga druva, och sedan är 2008 verkligen en underbar årgång! Degorgerad i
april 2012.
Dracks till en ljuvlig
tiorätters meny på Esperanto i Stockholm, som belöning efter Stockholm Marathon. Den här restaurangen har en stjärna i
Guide Michelin – men förtjänar definitivt två!
Betyg idag: 92(+)
Sannolikt bäst: 2018-2025
Sannolikt bäst: 2018-2025
Fantastisk skumpa, men behöver tid att mjuka upp lite vassa kanter.
SvaraRaderaGunnar
Hej! Jag håller med. Dels utvecklas den mycket under de timmar som går från det att flaskan öppnas tills sista droppen är drucken. Och den kommer sannolikt att vinna mycket på att lagras några år till!
Radera