Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 20 november 2021

2016 Florence Duchêne Anak

(50 % chardonnay, 50 % pinot noir)

 

23 juli 2021 (hos Martin & Emma i Simrishamn)

 


 

I Cumières, premier cru-byn strax norr om Épernay, hittar man Florence Duchêne (länk till hemsida), som tog över familjens verksamhet 2011. Hon förfogar över fyra hektar odlingar, som förutom i hembyn är belägna i Aÿ, Hautvillers, Damery, Œuilly, Vauciennes och Châtillon-sur-Marne. Man har tillämpat ett hållbart arbetssätt sedan 2005, något som Florence och maken Vincent fortsätter med. Stora delar av skörden säljs dock fortfarande till andra producenter och den egna produktionen stannar vi knappt 10 000 flaskor per år, där sortimentet består av fem champagner och ett stilla rött vin. Eftersom hennes mamma kommer från Filippinerna har Florence valt att ge sina champagner filippinska namn som Bathala, Kalikasan och di Mangan.

 

Anak, som betyder barn, är fatjäst och gjord på hälften chardonnay och hälften pinot noir från samma vingård. Det här är, så vitt jag förstår, den första årgången som gjorts av denna champagne. Dosagen uppgår till 2 g/l och gissningsvis blev flaskan degorgerad under vintern/våren 2020.

 

Det här är en mycket bra champagne och ett trevligt första möte med denna odlare.

 

Doft: Utvecklad, komplex, fruktig, något sur, jordig, rökig och kryddig. Inslag av suröl, cider, energidryck, kalk, fänkål, citron och vitpeppar.

 

Smak: Fruktig, frisk, torr och relativt lätt smak av söt citron och fänkål.

 

Betyg idag: 85

 

Sannolikt bäst: 2026-2031

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar