Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 1 april 2021

AR Lenoble Grand Cru Blanc de Blancs

(100 % chardonnay)

 

14 oktober 2020 (hemma)

 


 

AR Lenoble är en intressant producent som får allt mer uppmärksamhet. Denna årgångslösa blanc de blancs görs på druvor från Chouilly. Den här utgåvan har 2013-bas, den är delvis fatlagrad och delar av reservvinerna har lagrats på magnumflaskor. Dosagen uppgår till 5 g/l. 

 

Numera kallas den här champagnen för Chouilly Grand Cru Blanc de Blancs med tillägget ”mag” och aktuell basårgång, exempelvis ”mag 16” för den som säljs idag, just för att lyfta fram det faktum att delar av reservvinerna är lagrade på magnumflaskor. Jag köpte min flaska på Systembolaget (beställningssortimentet) i februari 2018.

 

Det här är en bra champagne! Den bör dessutom vinna på ytterligare något års lagring.

 

Doft: Utvecklad och fruktig med viss sälta. Inslag av gula äpplen, persika, lätt rostat ljust bröd och krita.

 

Smak: Utvecklad, frisk, fruktig, torr och något bitter. Vit persika, lime, grapefrukt, gröna äpplen, lakrits och päron. Hög syra och bra längd.

 

Betyg idag: 82

 

Sannolikt bäst: 2022-2028

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar