Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 12 april 2021

2008 Michel Turgy Vieilles Vignes

(100 % chardonnay)

 

6 november 2020 (hemma)

 


 

Vieilles Vignes från Michel Turgy görs på druvor från gamla och lågavkastande stockar och kan ses som odlarens prestigecuvée. Liksom systervinet Millésime är den producerad utan dosage.

 

Den här känns faktiskt klart mer utvecklad än den ”vanliga” 2008:an, som jag drack dagen innan, och den är inte riktigt lika bra heller. Jag upplever den som ”färdig” idag, men den kommer sannolikt att hålla sig på en bra nivå i många år till.

 

Doft: Utvecklad, fruktig, mineralisk och något gräddig doft med påtaglig sälta. Inslag av bokna äpplen, krut och russin. Senare uppstår lätt brända toner med inslag av crème brûlée och mandelmassa.

 

Smak: Utvecklad, frisk, fruktig och torr. Mogna äpplen, citron och krita. Hög syra, men bra balans.

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: 2018-2025

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar