Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 22 april 2021

Lanson Rose Label

(53 % pinot noir, 32 % chardonnay, 15 % pinot meunier)

 

24 november 2020 (hemma)

 


 

Lansons årgångslösa roséchampagne, som numera kallas Le Rosé men som benämndes Rose Label när den här flaskan inhandlades på Systembolaget i juli 2015. Den är baserad på samma vin som standardcuvéen Black Label med tillägg av 7 % rött vin, gjort på pinot noir och pinot meunier. Dosagen uppgår till 8 g/l idag, enligt producentens hemsida, men gissningsvis är den något gram högre i min flaska som blev degorgerad i juli 2014. Det innebär att den rimligen har 2010 eller 2009 som basårgång.

 

Det här en mycket bra champagne – ännu bättre än Black Label!

 

Doft: Utvecklad, gräddig, bärig och komplex. Inslag av geléhallon, citron, körsbär, röda äpplen, mogna jordgubbar och vaniljkräm. Senare uppstår lätt brända toner med inslag av crème brûlée.

 

Smak: Frisk, fruktig, torr och utvecklad. Röd citrus och röda äpplen får efter hand sällskap av hallon, jordgubbar och salmiak. Fin intensitet och hög syra. Lång, syrlig eftersmak av röda äpplen.

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: 2020-2026

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar