Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 30 april 2021

2012 Henriet-Bazin Marie-Amélie

(100 % chardonnay)

 

2 december 2020 (hemma)

 


 

Min första upplevelse av Henriet-Bazin var en korkskadad Hypolite, men den här flaskan presterar lyckligtvis betydligt bättre! Det är en jättebra champagne, även om den fortfarande känns ung. Kan bli riktigt bra om man ger den ytterligare minst fem års lagring!

 

Odlarfirman Henriet-Bazins historia som champagneproducent sträcker sig tillbaka till 1890 när den i Verzenay baserade vinbonden Gaston Henriet beslutar sig för att behålla delar av sin skörd, som han tidigare sålt i sin helhet till de stora husen, för att börja göra eget vin. Detta sker i relativt liten skala tills sonen Robert Henriet tar över 1930. Han vidareutvecklar verksamheten och ökar den egna produktionen innan han i sin tur lämnar över ansvaret till nästa generation, då bl a Daniel Henriet kommer in i bilden. Daniel träffar en Micheline Bazin, dotter till vinodlare från Villers-Marmery, en premier cru-by några kilometer sydost om Verzenay, bortom Verzy. Tycke uppstår, det blir bröllop 1968 och familjesammanslagningen är ett faktum! Därigenom skapas Henriet-Bazin med säte i Villers-Marmery och som idag leds av Marie-Noëlle Henriet-Rainon, dotter till Daniel och Micheline, och hennes make Nicolas Rainon. Man äger 7,75 hektar, där merparten (6 ha) utgörs av familjens historiska innehav av chardonnay- och pinot noir-odlingar i grand cru-byarna Verzenay och Verzy samt i hembyn Villers-Marmery. Därutöver har man också 1,75 hektar med pinot meunier i byn Faverolles-et-Coëmy lite längre mot nordväst, i en del av Montagne de Reims som kallas Vallée de l’Ardre. Numera tillämpar man ett ekologiskt arbetssätt och man använder hela sin skörd till den egna produktionen. Sortimentet består för närvarande av tolv olika buteljeringar, där fyra champagner med ”cykeletiketter” särskilt utmärker sig.

 

Marie-Amélie är en av ”cykelchampagnerna”. Det är en årgångschampagne som görs på chardonnay från gamla rankor i tre odlingslotter i Villers-Marmery. Den här flaskan blev degorgerad i januari 2019 utan dosage.

 


 

Doft: Parfymerad, något fruktig, lätt kryddig, komplex och något oxiderad doft med tydliga toner av torr sherry och viss sälta. Inslag av gröna päron, Granny Smith, ljust bröd, citron, vit persika, kex och lite järn. Snart uppstår det även tydligt gräddiga toner med inslag av gräddkola och lite crème brûlée. Jag sparar ungefär hälften av flaskan till dagen efter då det även dyker upp hasselnötter och lakrits.

 

Smak: Ung, frisk, något fruktig och mycket torr smak med klart gröna toner. Omogna gröna äpplen får sällskap av lime och lite clementin. På andra dagen hittar jag även några diskreta hasselnötter.

 

Betyg idag: 85(+)

 

Sannolikt bäst: 2026-2032

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar