Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 8 april 2021

2008 Olivier Horiot Sève

(100 % pinot noir)

 

31 oktober 2020 (hemma)

 


 

Sève görs på druvor som växer i ett ganska brant söderläge med lerjord ovanpå den hårda kalkstenen i vingården En Barmont i Les Riceys. Champagnen är fatjäst och min flaska blev degorgerad i maj 2013 utan dosage.

 

Det här är en riktigt härlig champagne! Till skillnad från de allra flesta 2008:or känns den dessutom fullt utvecklad idag.

 

Doft: Utvecklad, fruktig och komplex doft med viss sälta och fint oxiderade toner. Inslag av mogna äpplen, bergamott, hallon, lingon, vetebröd, svamp och pinjenötter.

 

Smak: Utvecklad, frisk, fruktig och härligt oxiderad smak med tydlig sälta. Tydligt torr, men den känns inte som en brut nature – den härliga frukten ger en rund och relativt fyllig champagne. Äpplen och söt grapefrukt samsas med hallon och hasselnötter. Hög syra, men samtidigt fint balanserad. Lång eftersmak.

 

Betyg idag: 89

 

Sannolikt bäst: 2020-2026

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar