Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 31 maj 2018

1996 Clos des Goisses

(50 % pinot noir, 50 % chardonnay)

17 mars 2018 (hemma)



Clos des Goisses 1996 är ett mycket omtalat, nästan legendariskt, vin – precis som de flesta övriga prestigecuvéer från detta stora år. Av den anledningen blir det en närmast andäktig (och nervös) upplevelse när man öppnar sin enda flaska. Lyckligtvis är den inte skadad, men sin ålder till trots behöver den här champagnen riktigt lång tid för att öppna upp sig. Flaskan dricks över två dagar och tur är väl det, för det är först på andra dagen som den verkligen börjar sjunga! Då är den definitivt fantastisk, även om den inte når upp till samma nivå som de allra bästa 96:orna. Baserat på den här flaskan känns det dock som att här champagnen bara börjat glänta till sitt optimala drickfönster och att den som har tålamod (och flaskor kvar) bör kunna se fram emot en ännu större upplevelse om några år!



Druvfördelningen i Clos des Goisses brukar vara ungefär två tredjedelar pinot noir och en tredjedel chardonnay, men i den här årgången är fördelningen 50/50 mellan de båda druvslagen. Själva vingården är numera planterad med 70 procent pinot noir och 30 % chardonnay, men historiskt har andelen chardonnay varit högre.

Den här sendegorgerade flaskan blev degorgerad i januari 2010 och dosagen uppgår till 4,5 g/l. Köpt vid ett besök hos producenten i juli 2017.

Doft: Utvecklad, något oxiderad, komplex och parfymerad doft. Initialt lite blommig, senare mer åt det nötiga hållet. Inslag av honung, citrus, smörkola, toffée, brioche och nötkaka. Efter lång tids luftning uppstår lätt brända toner. Dagen efter även inslag av röda äpplen.

Smak: Mycket frisk, mycket torr och komplex. Initialt väldigt knuten, men den öppnar upp sig efter ett par timmar. Då: mycket citron, lime och apelsin. Dagen efter är den mer utvecklad och bjuder även på röda äpplen, honung och nötter.

Betyg idag: 92

Sannolikt bäst: 2018-2024



Mina intryck av andra årgångar (med länkar till resp inlägg):



2 kommentarer:

  1. Hej, va skoj att hitta din blogg. Min sambo har lockat mig till att dricka denna härliga och bubbliga dryck. :)
    Förra helgen njöt vi av en Bollinger 99 La Grande année. Borde vi ha druckit den över två dagar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Beklagar sent svar - av någon anledning har jag inte sett den här kommentaren förrän nu. La Grande Année 99 borde vara i en fin fas för tillfället, så jag förstår att det var en härlig upplevelse! Många champagner vinner helt klart på att drickas över två dagar, medan vissa tappar en del i intensitet till dag två. Prova med er nästa flaska! Tänk dock på att spara åtminstone 40 % (gärna mer) av innehållet - är det för lite kvar i flaskan ökar risken för att champagnen ska kännas avslagen! Och använd någon form av förslutningskork!

      Glad midsommar!

      Radera