(100 % pinot noir)
29 april 2018 (hemma)
Det finns tre olika appellationer
i Champagne: AOC Champagne (för de mousserande vinerna), AOC Coteaux Champenois
(för stilla viner; röda, vita och rosé) samt AOC Rosé des Riceys (för stilla
roséviner från Les Riceys). Rosé des Riceys är den klart minsta av dessa tre
och dess viner får endast framställas på pinot noir från kommunen Les Riceys.
Här, i Côte des Bar i södra Champagne, finns det ett historiskt och kulturellt
värde av att producera och bevara denna typ av vin – även om det hade varit mer
lönsamt att göra champagne av druvorna – men i ett större perspektiv är den något
av en kuriositet. Sammanlagt finns det endast ett femtontal producenter som gör
dessa roséviner och den totala produktionen är inte större än 70 000 flaskor
per år. Gissningsvis är det relativt få av dessa buteljer som lämnar regionen.
Det bor för övrigt färre än 1 500 invånare här, men faktum är att Les Riceys är
den by som har mest vinodlingar av alla byar i hela Champagne! Ett annat
intressant faktum är att Les Riceys är den enda kommunen i hela Frankrike som
kan stoltsera med tre olika vinappellationer.
Olivier Horiot är en av
odlarna som stolt för traditionen vidare och han framställer tre olika stilla
roséviner. Ett av dessa är Esquisse, som görs på druvor från vingårdarna En
Barmont och En Valingrain. För denna utgåva uppgick den totala produktionen till
511 flaskor och 20 magnum. Dessförinnan har det även gjorts en Esquisse No. 1 på druvor från 2003. Jag köpte min flaska från Vin & Natur, via
privatimport på Systembolaget, i juni 2017.
Till såväl utseende som
stil är det här betydligt närmare ett rött vin än ett traditionellt rosévin.
Det är inte särskilt komplext, men jag gillar det!
Doft:
Bärig och något kryddig doft av hallon och röda vinbär.
Smak:
Bärig och finstämd smak av hallon och röda vinbär.
Betyg idag: 84
Sannolikt bäst: 2015-2020
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar