(100 % chardonnay)
5 maj 2018 (Fri Vin 2018
i Köpenhamn)
Det är stor skillnad på
att smaka ett vin och att dricka ett vin! Dricker man ett vin under
en hel kväll (eller över flera kvällar)
får man möjlighet att uppleva hela dess spektrum av dofter och smaker. Men
smakar man på ett litet glas, under begränsad tid, får man i de flesta fall
endast en väldigt ytlig bild av vinet ifråga. Man hinner förhoppningsvis konstatera
om man gillar det eller ej, men det blir svårt att hinna med någon djupare
analys. Av den anledningen brukar jag, med några få undantag, undvika att
skriva blogginlägg om champagner jag smakar vid producentbesök, då man av
praktiska skäl sällan får mer än några få minuter med varje vin. På vinmässor
stöter man på motsvarande utmaningar samtidigt som man ofta befinner sig i en
ganska stökig miljö. På trevliga Fri Vin 2018 i maj i Köpenhamn provade jag sammanlagt
närmare 40 viner, varav tretton champagner. I de flesta fall handlade det om inte mycket mer än en munfull av varje sort och även om jag gärna smakat mer av
många av dem, måste man inse såväl sina egna som formatets begränsningar! Dels vill
man gärna hinna med så många olika viner som möjligt vid den här typen av tillställningar
och samtidigt känns det som något av en oskriven regel att man inte ber om påfyllning
av ett vin man redan provat. När det gällde Vincent Lavals Les Chênes 2013 var
jag dock fräck nog att be om ett andra glas – inte utan vissa protester från
vinmakaren – och lyckades därmed samla på mig tillräckligt med intryck för att
leverera denna rapport!
Les Chênes är en av
Georges Lavals sällsynta vingårdschampagner. Den görs på
ekologiskt odlad chardonnay från vingården Les Chênes, belägen i den östra
delen av Lavals hemby Cumières. I likhet med odlarens övriga champagner får den
sin första jäsning på ekfat. Den görs dessutom utan dosage. Les Chênes brukar
ge ett väldigt stramt och naturligt intryck, framförallt som ung.
Les Chênes 2013 är givetvis galet ung idag, men
redan otroligt bra! Det här är en champagne som man gärna återvänder till om
några år. Flaskan degorgerad i juni 2017.
Doft:
Tydligt laktiska toner till en början. Därefter något fruktig, men fortfarande
ung och outvecklad. Inslag av gröna äpplen, citrus och en aning honung.
Smak:
Ung, frisk, oerhört ren och mycket torr. Vit frukt, mineral (krita?) och
citrus. Fin syra!
Betyg idag: 89
Sannolikt bäst: 2024-2030
Mina intryck av andra årgångar (med länkar till
resp inlägg):
På Fri Vin 2018 smakade jag även trevliga Cumières Premier Cru (ca 84 p) och fantastiska Les Hautes Chèvres 2013 (ca 90 p):
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar