Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 3 juli 2014

2006 David Léclapart L’Artiste


(100 % chardonnay)

16 maj 2014 (Formel B i Köpenhamn)

Doft: Mycket sluten till att börja med. Därefter blommig, aningen parfymerad doft med inslag av gröna äpplen, mineral, anis, nötter och plommon. Viss fatkaraktär.

Smak: Mycket stram och sluten till en början. Mycket torr, något fruktig och framförallt mycket naturlig smak. Det är uppenbart att det är en champagne utan dosage! Smak av omogna gröna äpplen med toner av citrus. Efter hand även lite smör, en aning lakrits och äppelskal. Mycket syra.

Kommentar: L’Artiste är ”mellanvinet” i Léclaparts blanc de blancs-trio. Medan instegsvinet L’Amateur är lagrat i ståltankar och prestigevinet L’Apôtre på ekfat, är L’Artiste till hälften lagrat på ekfat och till hälften i ståltank. Samtliga är helt utan dosage.

L'Artiste 06 är mycket bra redan idag, men behöver lagras några år till för att verkligen blomma ut! Dracks till en meny på fina Formel B i Köpenhamn.

Betyg idag: 88

Sannolikt bäst: 2019-2024Inga kommentarer:

Skicka en kommentar