Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 30 oktober 2016

Ulysse Collin Les Maillons (2011-bas)

(100 % pinot noir)

27 augusti 2016 (hemma)Ulysse Collin är en välrenommerad odlare i Congy, en by som ligger i en del av Champagne som brukar benämnas Val du Petit Morin och ungefär en halvtimmes bilfärd sydväst om Épernay. I dessa trakter är pinot meunier den dominerande druvan, men familjen Collin – aktiva vinbönder sedan 1812 – odlar uteslutande chardonnay och pinot noir på sina 8,7 hektar odlingslotter. Ulysse Collin leds av Olivier Collin, som satte igång sin verksamhet så sent som 2003 efter att ha praktiserat hos Anselme Selosse och därefter återtagit kontrollen över familjeägda vingårdar som tidigare varit uthyrda till Pommery. Olivier Collin fatlagrar sina viner och sedan årgång 2008 består sortimentet uteslutande av vingårdsbetecknade champagner. Från början gjordes champagnerna på druvor från en årgång, men under åren som gått har Olivier börjat använda sig av och successivt ökat andelen reservviner. Den här utgåvan består till största delen av vin från 2011 med tillägg av reservviner från tidigare år. På baksidan av varje flaska hittar man aktuellt basår och degorgeringsdatum. Firmans arbetssätt är inte uttalat ekologiskt eller biodynamiskt, men ambitionen är att arbeta så naturnära som möjligt ute på fälten och med så lite tillsatser som möjligt i champagnerna. Det senare innebär bland annat en genomgående mycket låg dosage.

Bloggaren Vintomas har skrivit en utmärkt text om Congy, i sin serie över Champagnes byprofiler, för den som vill läsa mer om byn. Där hittar man även ytterligare information om Ulysse Collin.

Les Maillons, vars flaska har en mycket stilren och svart design, görs på pinot noir från vingården med samma namn, där Collin äger 2,5 hektar. Den här flaskan blev degorgerad den 16 februari 2015. Köpt på La Cave Colbert i Reims i augusti 2016.

Champagnen dricks över två kvällar. Den är mycket bra, men behöver lagras ytterligare för att komma till sin rätt.

Doft: Rökig doft med inslag av jäst, mineral, tändstickor, citrus, gröna äpplen och kex. Klart återhållsam första kvällen. Ett dygn senare är den mer utvecklad och bjuder, utöver ovanstående markörer, även på tydliga toner av lemoncurd.

Smak: Ung, mycket frisk, mycket torr och något kryddig smak av citrus, äpplen och röda bär. Andra kvällen har den öppnat upp sig en aning, men intrycket av en ung champagne består.

Betyg idag: 85

Sannolikt bäst: 2021-2025Tillägg 2018-11-12: Uppdaterad och korrigerad information avseende Collins bruk av årgångar och reservviner.
 
Tillägg 2021-12-08: Ersatt årgångsklassningen med basår i titeln.

2 kommentarer:

 1. Hej Martin,
  fick nyligen tag på var sin flaska Les Roises, Les Pierrieres och Les Maillons när jag var i Düsseldorf med jobbet. Vet du hur man läser baksidan på flaskan. T.ex. läser jag på en "11 solex MU". Antar att11 är basvinet men solex MU.

  Gillar din blogg, du har en bra skrivstil! Alltid bra äsning,
  Mvh, Jürgen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Tack för din kommentar! Roligt att du uppskattar det jag skriver!

   Det stämmer att 11 indikerar vilken årgång det handlar. Jag vet dock inte vad den övriga texten innebär, men misstänker att den kan syfta på vilket fat eller vilken batch vinet kommet från.

   Radera