Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 18 oktober 2021

2016 Laherte Frères Les Vignes d’Autrefois

(100 % pinot meunier)

 

22 juni 2021 (hemma)

 


 

Det här är vinrankor från förr i form av meunier från gamla stockar i Côteaux Sud d’Épernay. Närmare bestämt från vingårdarna Les Charmées, Les Noëlles, La Potote och Les Rouges Maisons i Chavot samt Les Hautes Norgeailles och Les Bas Putroux i Mancy. Champagnen är spontanjäst och lagrad på fat i sju månader. Flaskan blev degorgerad i februari 2020 med en dosage på 4 g/l. Jag köpte den på Systembolaget i april 2021 – efter att den först blivit försäljningsstoppad på grund av felaktig streckkod. Det sistnämnda kan förmodligen endast inträffa i statligt styrda butiker…

 

Sin ungdom till trots är den här årgången mycket bra redan idag, men den skulle nog må bra av ytterligare fem års lagring. Champagnen dricks över fyra dagar och presterar som bäst dag tre.

 

Doft: Brödig och bärig doft med inslag av franskbröd, blåbär, bigarråer, steniga mineraler, lakrits och svarta vinbär.

 

Smak: Syrlig, bärig, fruktig och mycket torr smak med fin koncentration. Blåbär, bigarråer, gröna äpplen, päron och citrus.

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: 2026-2032

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar