Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 21 oktober 2021

2014 Aubry de Humbert

(33 % chardonnay, 33 % pinot noir, 33 % pinot meunier)

 

24 juni 2021 (hemma)

 


 

Aubry är en intressant odlare med hemvist i Jouy-lès-Reims, en premier cru-by i Petite Montagne de Reims. Familjen har odlat vin sedan 1790 och firman drivs idag av tvillingarna Pierre och Philippe Aubry. Man äger 15 hektar vingårdar, där merparten ligger i hembyn och närliggande byarna Pargny-lès-Reims, Ville-Dommange och Coulommes-la-Montagne. Utöver de tre stora druvorna utmärker man sig genom att även odla och producera champagne gjord på de mindre druvsorterna arbanne, petit meslier, pinot gris och pinot blanc.

 

Den här champagnen har fått sitt namn efter Aubry de Humbert, som var ärkebiskop i Reims 1207-1218 och bland annat är känd för att ha lagt första stenen till katedralen i Reims den 6 maj 1211. Den här årgången är gjord på lika delar chardonnay, pinot noir och meunier. Champagnen buteljerades i augusti 2015 och flaskan blev degorgerad i februari 2020.

 


 

Den är mycket bra, men fortfarande ung. Flaskan dricks över tre dagar och den presterar som bäst på sista dagen, då den hunnit bli något utvecklad och känns mer balanserad.

 

Doft: Brödig, fruktig och kryddig doft med inslag av jäst, aprikos, citron, mandlar, te, anis, vitpeppar och lakrits.

 

Smak: Frisk, fruktig och torr. Aprikos och torr citron. Initialt även lite citronskal och senare även några körsbär. En oförlöst champagne med hög syra.

 

Betyg idag: 85(+)

 

Sannolikt bäst: 2027-2033

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar