Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 14 oktober 2021

2014 Vincent Charlot L’Extravagant

(95 % chardonnay, 5 % pinot noir)

 

10 juni 2021 (hemma)

 


 

L’Extravagant 2014 från Vincent Charlot är gjord på chardonnay och en gnutta pinot från certifierat ekologiska och biodynamiska odlingar i vingårdarna Les Basses Ronces i Mardeuil och Clos des Futies i Épernay. Den är spontanjäst och lagrad på fat i elva månader samt gjord utan den malolaktiska jäsningen, utan filtrering och utan klarningsmedel. Dessutom buteljerad utan tillsats av svavel. Flaskan blev degorgerad i juli 2019 med en dosage på under 3,5 g/l. Totalt gjordes det 960 flaskor av denna årgång, vilket för övrigt är 50 % fler än året innan.

 

Det här är en mycket trevligt champagne. Den har härlig doft, men smaken är något platt idag. Flaskan dricks över tre dagar och håller ihop bra.

 

Doft: Blommig, fruktig, kryddig och fint oxiderad. Inslag av kompost, växthus, citrus, bokna äpplen, skaldjur, vitpeppar, päron och fläder. Senare uppstår något gräddiga toner.

 

Smak: Fruktig, frisk och torr med viss sälta. Relativt lätt och något endimensionell. Vattniga gula äpplen och citron får sällskap av päron, lakrits och melon.

 

Betyg idag: 84

 

Sannolikt bäst: 2024-2029

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar