Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 7 oktober 2021

1997 Mailly Millésime Magnum Collection

(75 % pinot noir, 25 % chardonnay)

 

4 juni 2021 (hos Marina i Lund)

 


 

Champagne Mailly, eller Société de Producteurs som det formella namnet är, är ett välrenommerat kooperativ med hemvist i grand cru-byn Mailly-Champagne i Montagne de Reims. Man är i det närmaste synonym med hembyn. Via ett 80-tal anslutna odlare har man tillgång till 70 hektar vingårdar – mer än en fjärdedel av byns marker – fördelade på 480 odlingslotter och planterade med 75 % pinot noir och 25 % chardonnay. Sedan 2014 har man påbörjat en omställning till hållbart jordbruk. Produktionen uppgår till en halv miljon flaskor per år och det ambitiösa utbudet består av 13 olika champagner, även om inte alla produceras varje år. Prestigechampagnen heter Les Échansons. Den vanliga årgångschampagnen, Extra Brut Millésime, görs sedan länge med låg dosage (2-3 g/l).

 

Mailly har den fina vanan att släppa sendegorgerade varianter av sin årgångschampagne på magnum med epitetet Magnum Collection. Den här 97:an köpte jag av Franska vinlistan i november 2018 och den är mitt bidrag till kvällens provning. Flaskan blev degorgerad i januari 2015 med en dosage på 2,3 g/l.

 

Det här är mycket bra, men jag skulle också säga, baserat på den här flaskan, att det är en champagne med förhållandevis smalt optimalt drickfönster. Med facit i hand hade jag gärna druckit den för ett år sedan.

 

Doft: Utvecklad och komplex med inslag av honung, sågspån, lakrits och svarta vinbär.

 

Smak: Utvecklad, fruktig, frisk och torr. Päron, äpplen och grillad citron. Något sviktande intensitet, men bra längd.

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: 2016-2020

 

Provningens fyra champagner:

 


 

Därefter fortsatte vi med ett gäng härliga stilla viner, men det är en helt annan historia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar