Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 12 oktober 2021

Doyard Ratafia de Champagne

(100 % pinot noir)

 

3 juni 2021 (hemma)

 


 

Doyard gör sin ratafia på pinot noir i form av nypressad och ojäst must, vars jäsning upphör genom att man på gängse vis tillsätter destillerat vin i form av fine de champagne. Musten bevarar sin naturliga sötma och drycken får i det här fallet en alkoholhalt på 18 %. Den får även 18 månaders lagring på ekfat innan den buteljeras.

 

Det här är en förhållandevis elegant ratafia som dessutom är helt utan den alkoholhetta man ofta känner i detta vin. Den är mycket trevlig från start och växer sedan successivt. Jag dricker den vid totalt nio tillfällen under en period av nitton dagar. Den är som bäst dag åtta, men håller ihop bra under hela perioden.

 

Doft: Komplex, fruktig, bärig, kryddig, blommig och relativt finstämd. Inslag av aprikos, citrus, hallon, smultron, stekt fisk, krut och stearin.

 

Smak: Oljig, fruktig, något söt, aningen bitter och förhållandevis elegant. Aprikos, röda bär, honung, mandlar och russin.

 

Betyg idag: 89

 

Sannolikt bäst: 2020-?

 


 

Rent etymologiskt sägs ordet ratafia komma från det latinska uttrycket rata fiat, som betyder fördraget är undertecknat. I gamla dagar ska man helt enkelt ha tagit ett glas ratafia som ett sätt att ratificera ett avtal – onekligen ett festligt sätt att fastslå en uppgörelse!

 


 

Två vackra flaskor ratafia som dricks parallellt. Notera skillnaden i färg mellan de båda glasen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar