Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 11 oktober 2021

Vincent Charlot Ratafia Cuvée No. 15

(ca 90 % pinot meunier, 10 % pinot noir)

 

3 juni 2021 (hemma)

 


 

Vincent Charlot låter sin ratafia få fem års lagring på fat innan den buteljeras utan tillsats av något svavel. Den här utgåvan är uteslutande gjord på must från 2015.

 

Det här är en fantastisk ratafia som bjuder på en formidabel doftexplosion! Flaskan dricks vid totalt nio tillfällen under en period av nitton dagar. Den är mycket bra från start, även om en viss eldighet stör harmonin under första dagen. Den är som allra bäst mellan dag åtta och elva, men håller i princip ihop väl under hela perioden.

 

Doft: Stor, komplex, kryddig och nötig doft med tydliga konjakstoner. Inslag av honung, målarburk, ek, päron, sharon, arrak, lakrits, katrinplommon och mjölkchoklad. Dag elva uppstår det en intressant ton av rädisa.

 

Smak: Kraftull, oljig, fruktig, kryddig och söt. Initialt något eldig. Söta päron, mandelmassa och katrinplommon till en början. Dag fyra dyker det även upp arrak och nötter. Otrolig intensitet och fantastisk längd.

 

Betyg idag: 91

 

Sannolikt bäst: 2020-?

4 kommentarer:

  1. Fantastisk läsning, drack den själv för en månad sedan

    SvaraRadera
  2. Köpte tre flaskor hos Vincent och dessvärre var detta min sista :( så längtar tillbaka att få köpa fler :)

    Intrycket är bara i positivanda, uppskattar den knäckiga/nötiga touchen som finns.

    Bedömmer sällan efter pris, men om jag lägger in det som en aspekt så kanske ngn krona för hög i inköp, men vägs upp av att övriga champagner är extremt prisvärda enligt oss.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul! Men inte är väl hans ratafia särskilt dyr!?

      Radera