(70 % pinot noir, 30 % chardonnay)
27 juni 2021 (hemma)
Odlarfirman Vincent Brochet, med hemvist i Écueil i Montagne de Reims, leds idag av det unga stjärnskottet Gaspard Brochet. Gaspard har på kort tid fått stor uppmärksamhet för de champagner han gör i eget namn, parallellt med sitt arbete för familjefirman. Jag har tidigare skrivit om Gaspard och hans första champagne.
Den här firman hette tidigare Brochet-Hervieux, efter Henri Brochet och Yvonne Hervieux. Deras son Vincent Brochet tog över verksamheten 1990 och valde till slut att sätta sitt eget namn på etiketterna. Idag har han alltså lämnat över stafettpinnen till sin son Gaspard. Totalt förfogar man över fem hektar vingårdar, där man till största delen odlar pinot noir men även en del chardonnay och en gnutta meunier. Utöver i hembyn äger man mark i närliggande Sacy och Villers-aux-Nœuds, samtliga klassade som premier cru. Man tillämpar ett hållbart arbetssätt, vilket bland annat innebär att man undviker alla former av bekämpningsmedel och gödningsmedel. Sortimentet består av sju champagner och en ratafia. Samtliga champagner är spontanjästa på fat som är tillverkade av trä från Montagne de Reims.
Den här årgångschampagnen görs på druvor från Écueil och Sacy. Flaskan blev degorgerad i september 2019 med en dosage på 4 g/l. Får man tro hemsidan finns det även degorgeringar med 3 g/l.
Champagnen har hunnit få viss utveckling och presterar mycket bra idag!
Doft: Brödig, fruktig, kryddig och något utvecklad. Inslag av jäst, brioche, citron, gula äpplen, mandlar och ingefära.
Smak: Frisk, fruktig och torr med fin koncentration och viss sälta. Citron, Granny Smith och hasselnötter.
Betyg idag: 88
Sannolikt bäst: 2025-2032
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar