Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 27 oktober 2021

2012 Vincent Brochet Extra Brut Millésime

(70 % pinot noir, 30 % chardonnay)

 

27 juni 2021 (hemma)

 


 

Odlarfirman Vincent Brochet, med hemvist i Écueil i Montagne de Reims, leds idag av det unga stjärnskottet Gaspard Brochet. Gaspard har på kort tid fått stor uppmärksamhet för de champagner han gör i eget namn, parallellt med sitt arbete för familjefirman. Jag har tidigare skrivit om Gaspard och hans första champagne.

 

Den här firman hette tidigare Brochet-Hervieux, efter Henri Brochet och Yvonne Hervieux. Deras son Vincent Brochet tog över verksamheten 1990 och valde till slut att sätta sitt eget namn på etiketterna. Idag har han alltså lämnat över stafettpinnen till sin son Gaspard. Totalt förfogar man över fem hektar vingårdar, där man till största delen odlar pinot noir men även en del chardonnay och en gnutta meunier. Utöver i hembyn äger man mark i närliggande Sacy och Villers-aux-Nœuds, samtliga klassade som premier cru. Man tillämpar ett hållbart arbetssätt, vilket bland annat innebär att man undviker alla former av bekämpningsmedel och gödningsmedel. Sortimentet består av sju champagner och en ratafia. Samtliga champagner är spontanjästa på fat som är tillverkade av trä från Montagne de Reims.

 

Den här årgångschampagnen görs på druvor från Écueil och Sacy. Flaskan blev degorgerad i september 2019 med en dosage på 4 g/l. Får man tro hemsidan finns det även degorgeringar med 3 g/l.

 

Champagnen har hunnit få viss utveckling och presterar mycket bra idag!

 

Doft: Brödig, fruktig, kryddig och något utvecklad. Inslag av jäst, brioche, citron, gula äpplen, mandlar och ingefära.

 

Smak: Frisk, fruktig och torr med fin koncentration och viss sälta. Citron, Granny Smith och hasselnötter.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2025-2032

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar