Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 30 oktober 2021

2016 Coessens Largillier Blanc de Noirs

(100 % pinot noir)

 

30 juni 2021 (hemma)

 


 

Jérôme Coessens (länk till hemsida) har producerat champagne och stilla viner sedan 2006, men han tog över ansvaret för familjens odlingar nere i Aube redan år 2000. Under de första åren sålde han samtliga druvor och även idag fortsätter han att sälja en stor del av sin skörd. Man äger 6,5 hektar odlingar i Ville-sur-Arce, varav 3,36 hektar utgörs av vingården Largillier som man är ensam ägare av. Här är jordmånen exakt den samma som i de bästa lägena i Chablis, men till skillnad från i nämnda distrikt är det uteslutande pinot noir som odlas i Largillier. Det är tydligt att det är denna vingård som är familjens juvel och det är endast druvor härifrån som används till Jérômes egna viner. Han delar för övrigt in vingården i fyra delar utifrån den karaktär som vinerna från respektive del får: Mineralisk, Fruktig, Blommig och Substans. Jérôme tillämpar ett hållbart arbetssätt utifrån grundprinciperna att respektera allt som är levande och att påverka så lite som möjligt. Det egna sortimentet består av sex champagner och två coteaux champenois (stilla viner). Samtliga, förutom Exogyre som görs med hjälp av en solerablandning, är rena årgångsviner. Jérôme Coessens tillämpar helt enkelt samma filosofi som i närliggande Bourgogne: vin gjort på en druva, från en vingård och från en årgång. Alla hans viner genomgår den malolaktiska jäsningen och av champagnerna får samtliga utom den fatjästa Les Sens Boisés sin första jäsning i ståltank.

 

Jérôme Coessens säljer en del av druvorna från Largillier till sin kompis Guillaume Selosse, som använder dem till att göra champagnen Largillier. Jag har tidigare skrivit om den första utgåvan av Guillaume S. Largillier.

 

Den här champagnen, kallad Blanc de Noirs, görs på druvor från de delar av Largillier som Jérôme benämner Fruktig respektive Blommig. Med 10 000 flaskor per år utgör den en stor del av producentens begränsade produktion och kan rimligen ses som dess instegsvin. Årgången är 2016 i detta fall, men jag saknar både degorgeringsdatum och dosage. Det står dock brut på etiketten och gissningsvis befinner den sig någonstans i mitten av intervallet 0-12 g/l.

 

Den här champagnen är mycket bra redan idag, men vinner säkerligen på fyra-fem års ytterligare lagring. Jag upplever den som väldigt gulfruktig i stilen.

 

Doft: Fruktig, parfymerad, något kryddig och utvecklad. Inslag av mogna gula äpplen, mango, grapefrukt, marsipan, lite steniga mineraler och en aning salmiak. Jag sparar halva flaskan till dagen efter. Då mattas de gulfruktiga tonerna och det dyker upp jordgubbar och andra röda bär.

 

Smak: Fruktig, frisk, torr och något utvecklad. Mango och gula äpplen samsas med toner av söt grapefrukt. Fin balans mellan frukt och syra.

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: 2025-2030

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar