Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 26 november 2020

Christophe Mignon Rosé de Saignée

(100 % pinot meunier)

 

13 juni 2020 (hemma)

 


 

Den här rosén från Christophe Mignon har fått en fantastisk färg efter 14-15 timmars skalkontakt. Den är gjord på 100 % pinot meunier och baserad på druvor från 2011. Flaskan blev degorgerad i juli 2013 utan dosage. Jag antar att det är den allt för korta tiden på jästfällningen som gör att den inte är officiellt årgångsklassad.

 

Trots den på pappret svaga årgången är det här en jättebra champagne! Jag upplever lite gröna toner i doften, men det är inget som stör. Champagnen dricks i Zalto Universal (till vänster på bilden) och Zalto White. Både doft och smak känns starkare i White och är helt klart det glas jag föredrar av de båda för den här champagnen.

 


 

Jag köpte den här flaskan i butiken 520 i Épernay i juli 2017. Idag kallas den här champagnen för ADN de Meunier Rosé de Saignée. Aktuell årgång är 2016 och den finns både som brut nature och extra brut. Christophe Mignon har även en roséchampagne som görs med hjälp av blandning och som heter ADN de Meunier Rosé.

 

Doft: Utvecklad, bärig och jordig doft med en del gröna toner. Inslag av jordgubbar, nektarin, järn, mint, lite tomatblad, lite ek och lakrits.

 

Smak: Utvecklad, bärig, mycket frisk och mycket torr. Hallon, jordgubbar och nektarin samsas med körsbär och lite mint.

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: 2019-2024

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar