(60 % pinot noir, 30 % chardonnay, 10 % pinot blanc)
7 maj 2020 (hemma)
Den här skapelsen är gjord på en blandning av 60 % pinot noir, 30 % chardonnay och 10 % pinot blanc som fått macerera tillsammans i sju timmar. Det senare har gjort att den fått en riktigt härlig färg, som dock snarare är röd än orange. Champagnen är spontanjäst och lagrad på fat i tolv månader, framställd utan svavel och degorgerad i mars 2019 med en mycket låg dosage (< 4 g/l). Den är formellt årgångslös, men uteslutande baserad på druvor från 2016. Jag köpte min flaska hos Rosforth & Rosforth i Köpenhamn i juli 2019.
Det här är en intressant champagne med tydlig naturvinskänsla, men möjligen mer kul än bra. Den kan eventuellt vinna på något års ytterligare lagring, men jag gissar att det här är en champagne man bör dricka inom de närmaste åren. Under alla omständigheter är den en frisk, lätt och somrig törstsläckare!
Det var övrigt ett oroligt tryck i flaskan, som gjorde att motsvarande ett glas champagne hamnade på golvet!
Doft: Bärig och örtig. Inslag av viol, rosor, hallon, röda vinbär, jordgubbar, blodapelsin, lakrits och kex. Efter hand uppstår diskreta sherrytoner.
Smak: Frisk, bärig och mycket torr smak med viss sälta. Den är lätt och läskande, men samtidigt något kärv. Jag hittar hallon, blodapelsin och körsbärskärnor. Den har en bristande intensitet, men ståtar samtidigt med en kittlande syra som ändå håller ihop det hela på ett skapligt sätt.
Betyg idag: 78
Sannolikt bäst: 2021-2026
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar