Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 11 januari 2015

2010 Vouette & Sorbée Saignée de Sorbée

(100 % pinot noir)

28 november 2014 (hemma)

Doft: Bärig och jordig doft med inslag av mineral, rosor, körsbärssyrup, tranbär, ek och en aning tobak.

Smak: Supertorr, blommig och bärig smak. Mycket lätt stil med tydlig pinotkaraktär. Körsbär, tranbär, mineral och en aning blodgrape. Fin syra! Tydliga tanniner. Dagen efter har den öppnat upp sig något, men känns fortfarande ung och oförlöst.

Kommentar: Det här är inte rödvinslikt, det här är i princip ett rödvin! Det har djupröd färg och små diskreta bubblor som bildar ett vitt skum längs kanterna på glaset. Det här är utan tvekan en champagne som utmanar konventionerna! I likhet med Bertrand Gautherots övriga champagner är den helt utan dosage. Degorgerad den 19 november 2012. Mycket bra idag och med tydlig potential att utvecklas ytterligare! Flaskan köpt på Les Caves du Forum i Reims i oktober 2014.

Betyg idag: 87(+)

Sannolikt bäst: 2019-2024



2 kommentarer:

  1. Allå allå!
    Men alltså, en årgångschamp efter två år????? finns det inte ngn regel om att degorgering ska ske efter minst tre år för årgångschamp?? Men det är klart, i champagne hittar de på många speciella metoder för att få sälja så snabbt/mycket som möjligt. Ok det kan ju vara bra i alla fall.
    En annan sak som jag ofta undrar över är ju detta med skördeuttaget! I alla andra områden så framhåller de vikten av små uttag, som befrämjar kvaliten. Men på ngt sätt verkar inte det betyda ngt i champagne. Då blir det alltid en liten generande avledningskommentar om jordmån, krita, bubblor...
    Det är i alla fall trevligt med din blogg!!
    hälsar
    le

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Det stämmer bra att en champagne måste ligga minst tre år på jästen för att få årgångsbetecknas. Just därför är denna, som faktiskt bara fått ligga ca ett och ett halvt år, och övriga av Vouette & Sorbées champagner officiellt årgångslösa. Men koden R10 på baksidan avslöjar att champagnen är gjord på 2010 års skörd!

      När det gäller skördeuttaget har man generellt i Champagne (läs: de stora husen) jobbat med alldeles för stora skördeuttag, vilket gör att rankorna inte blir så långlivade. Men många småodlare, som Bertrand Gautherot (V&S), tänker annorlunda och jobbar med små uttag för att höja kvalitén på druvorna.

      Radera