Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 18 november 2020

2002 Ayala Perle d’Ayala

(80 % chardonnay, 20 % pinot noir)

 

4 juni 2020 (hemma)

 


 

Perle d’Ayala är huset Ayalas prestigecuvée. Den är gjord på chardonnay från Le Mesnil-sur-Oger, Chouilly och Cramant samt pinot noir från Verzy. Den här flaskan blev degorgerad i juli 2012 med en dosage på 6 g/l. Jag köpte den vid ett besök på huset i september 2013. Aktuell årgång idag är 2006.

 

Det här är en mycket bra champagne med härlig och komplex doft, men i munnen känns den inte helt färdig än. Den hade gärna fått ligga kvar i källaren i ett eller två år till!

 


 

Doft: Utvecklad, brödig, gräddig och fruktig. Inslag av brioche, skivade gula äpplen, citron, clementin, nektarin och nougat.

 

Smak: Utvecklad, frisk, syrlig, tydligt fruktig och något kryddig. Fin intensitet och bra balans! Gula äpplen, nektarin och blodgrape. Mycket lång eftersmak.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2021-2028

 

Mina intryck av Ayalas övriga 2002:or (med länkar till resp inlägg):

2002 Blanc de Blancs: 88 (2015-04-26)

2002 Millésime: 87 (2019-01-10)

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar