(80 % chardonnay, 20 % pinot noir)
4 juni 2020 (hemma)
Perle d’Ayala är huset Ayalas prestigecuvée. Den är gjord på chardonnay från Le Mesnil-sur-Oger, Chouilly och Cramant samt pinot noir från Verzy. Den här flaskan blev degorgerad i juli 2012 med en dosage på 6 g/l. Jag köpte den vid ett besök på huset i september 2013. Aktuell årgång idag är 2006.
Det här är en mycket bra champagne med härlig och komplex doft, men i munnen känns den inte helt färdig än. Den hade gärna fått ligga kvar i källaren i ett eller två år till!
Doft: Utvecklad, brödig, gräddig och fruktig. Inslag av brioche, skivade gula äpplen, citron, clementin, nektarin och nougat.
Smak: Utvecklad, frisk, syrlig, tydligt fruktig och något kryddig. Fin intensitet och bra balans! Gula äpplen, nektarin och blodgrape. Mycket lång eftersmak.
Betyg idag: 88
Sannolikt bäst: 2021-2028
Mina intryck av Ayalas övriga 2002:or (med länkar till resp inlägg):
2002 Blanc de Blancs: 88 (2015-04-26)
2002 Millésime: 87 (2019-01-10)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar