Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 8 augusti 2018

Françoise Bedel Origin’elle

(95 % pinot meunier, 3 % chardonnay, 2 % pinot noir)

6 juni 2018 (hemma)



Origin’elle är Françoise Bedels enklaste champagne. Druvsammansättningen varierar en del från år till år, men är alltid tydligt dominerad av pinot meunier. Den här utgåvan är till största delen baserad på den fantastiska årgången 2008 och består till 95 % av meunier. Nittio procent av vinet fick sin första jäsning på ståltank och tio procent på ekfat. I likhet med odlarens övriga viner får även Origin’elle riktigt generös lagring på jästfällningen, i det här fallet mer än sju år! Det är inte dåligt för ett instegsvin. Degorgeringen skedde i oktober 2016. Jag hittar ingen uppgift om dosage men den brukar vara mycket låg, sannolikt extra brut (även om det står brut på etiketten). Flaskan köpt via Systembolagets beställningssortiment i april 2018.

Det är tydligt att det är mycket pinot meunier i blandningen – den där klassiska blåbärstonen dyker upp nästan direkt efter man hällt upp det första glaset! Det här är för övrigt en jättebra champagne även om den fortfarande är ung. Mina tidigare intryck av Origin’elle har varierat en del, men den här utgåvan övertygar verkligen! Det beror så klart till stor del på att basårgången är 2008.

Doft: Komplex och något fruktig doft med inslag av mineral, blåbär, björnbär, mogna äpplen och smör.

Smak: Frisk och mycket torr, något eldig till en början. Syrliga äpplen, citrus och kex. Hög 2008-typisk syra.

Betyg idag: 85

Sannolikt bäst: 2022-2027

På baksidesetiketten hittar man för övrigt ett roligt stavfel, ”Time on Lies: 7 Years”! Den franska termen sur lie betyder ”på jästfällningen”, vilket på korrekt engelska blir on the lees. Lies på engelska betyder som bekant något helt annat! J


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar