(100 % chardonnay)
5 juni 2018 (hemma)
Blanc de Blancs är den
av Louis Roederers årgångschampagner som produceras i minst antal flaskor och
även den som får klart minst uppmärksamhet. Den görs på chardonnay från grand
cru-odlingar i Côte des Blancs och en mindre del av vinet får sin första
jäsning på ekfat. I likhet med Roederers nyaste årgångscuvée, Brut Nature, framställs
den med lägre tryck (än vad som är brukligt) och utan den malolaktiska jäsningen.
Den här flaskan blev degorgerad 2011.
Den behöver ett par
timmar för att vakna till liv. Till en början är den något bitter och känns platt,
men den blir trevligare efter hand. Det är en mycket bra champagne, men jag
upplever att den inte riktigt är färdigutvecklad idag och även om 2005 inte är
den bästa årgången kommer den gissningsvis bli bättre med ett par års
ytterligare lagring.
Flaskan dricks över två
dagar och vinner på det. Tiden i öppnad flaska skapar en större komplexitet och
mer utvecklade toner.
Doft:
Utvecklad, brödig och komplex doft med inslag av jäst, mogna gula äpplen,
citron och vanilj. Efter hand rostade toner med inslag av rostade hasselnötter.
Dagen efter bjuder den även på inslag av ljust bröd, nougat och lakrits.
Smak:
Något utvecklad, torr och aningen bitter. Främst gula äpplen och citrusskal.
Bitterheten från citrusskalen är relativt påtaglig till en början, men dämpas
efter ett par timmar.
Betyg idag: 86
Sannolikt bäst: 2020-2025
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar